De RIS

Sporten bij de RIS

De RIS, Rotterdamse vereniging voor aangepast sporten, zet zich al 56 jaar in voor iedereen die niet of met moeite bij een reguliere vereniging kan sporten. Doel is zo veel mogelijk mensen met een beperking en/of chronische ziekte of een afstand tot het sporten laten bewegen op het niveau dat bij hen past. De leden wonen in Rotterdam en omgeving. De vereniging onderscheidt zich doordat de lessen worden gegeven door fysiotherapeuten, beweging agogen of ervaren trainers. In Rotterdam worden vijf verschillende sporten aangeboden: Therapeutisch zwemmen, Fitness, Wheelchairrugby en Sport en Spel Groep.

In 1965 ontstond de RIS en zij biedt sindsdien vele sporten aan voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Activiteiten komen en gaan: boogschieten, ponyrijden, zitvolleybal, tafeltennis en rolstoelbasketbal maakten plaats voor fitness, zwemmen, wheelchairrugby, sport en spel groepen.

De RIS biedt sporten aan voor iedereen tussen de 8 en 88 jaar. Iedereen die niet bij een reguliere vereniging kan sporten, is bij de RIS van harte welkom. Voor de jongeren hebben we de zwemgroepen. Voor de volwassenen hebben we de andere sportgroepen. Een bijzondere groep is de Sport en Spel groep, hier sporten personen met diverse problemen.

Nieuw binnen deze groep is dat ook mensen met een afstand tot sporten binnen deze groep kunnen gaan bewegen. Dat kan o.a. door het Beweegplus programma van Sportsupport. VGZ Rotterdam-pakket vergoed 16 weken het sporten. Na deze 16 weken kunnen de sporters lid worden van de RIS. Voor meer info kijk op pagina Beweegplus.

Als je de 50 gepasseerd bent is de kans groter dat je lichaam gaat verstijven door minder bewegen en ook liggen allerlei ziektes op de loer. Minder bewegen kan verschillende oorzaken hebben, denk aan hartproblemen, chronische ziekten (COPD, Reuma, Obesitas), hardnekkige blessure, ernstige en langdurige vermoeidheid of ernstig conditieverlies door bijvoorbeeld een operatie.

Een chronische ziekte is een ziekte die niet geneest. Veel chronische ziekten ontstaan door een combinatie van erfelijke aanleg en leefstijl. Erfelijke aanleg kan niet worden aangepast, de leefstijl wel. Regelmatig bewegen heeft veel voordelen:

  • Het risico op (andere) hart- en vaatziekten vermindert;
  • De kans op een tweede hartinfarct neemt af bij iemand die al een infarct heeft gehad;
  • Door te bewegen blijft je soepeler, je bloed stroomt beter door en je organen kunnen beter werken;
  • De inspanningsangst kan verminderen, het vertrouwen in je lichaam kan terugkeren;
  • Je leert leven met je ziekte;
  • En je krijgt weer grip op je leven.

In grote lijnen ziet het sportprogramma bij de Sport en Spel groep er als volgt uit: opwarmen d.m.v. loop- of zitoefeningen, balspel bijv. volleybal of badminton, een spel met ballen en pionnen en afsluitend een cooling-down door bijv. fietsen op de hometrainer of lopen op de loopband.

Veilig en goed sporten: de trainers, assistent trainers en vrijwilligers krijgen ieder jaar een AED / reanimatie cursus.

De RIS biedt je graag twee proeflessen aan om zelf eens te ervaren of het bevalt. Je krijgt persoonlijke aandacht en professionele begeleiding voor nog geen € 12,= per maand.